Blog, Férová výchova, Mezigenerační komunikace, Upgradované děti

Dlouhé období duplikování letošním rokem v podstatě zmizí…. co tím myslím? 🙈😉

Pojďte se opět nechat inspirovat mými pocity v souvislosti s tím, jak se nám mění svět…. tentokráte bude můj obsah velmi cílen na nás rodiče upgradovaných dětí, tedy dětí 3. tisíciletí. Protože ty nám budou změny v kolektivním vědomí zrcadlit nejvíce. Připraveni… ok, pošlete děti k pixelům, ať máte klid, nalijte si něco dobrého a pojďte se nechat bavit… protože ač to občas vypadá dost na „pytlík“, tak pokud to dovolíme, zábava to je a bude. Tak, ready, steady, go! 😃

Minulá dvě tisíciletí měla svůj jasný cíl… duplikova a opakovat, aby se lidstvo mohlo rozvinout. Vždy se sice něco evolučně posunulo, ale vycházelo to v podstatě ze stejné formičky. Prostě – pořád ten stejný dort, jen k tomu občas  přibyl nějaký nový „vytuněnější“ posyp… a tak se to dělo celých dva tisíce let. Každý sám za sebe vnímá, jestli je to z jeho pohledu správně či nikoliv. Možná bychom se o to mohli také přít, tak jak se přeme třeba s těmi dříve narozenými. Co je správně a co ne. Nebudu… raději velím, chce to klid a nohy v teple, protože pravdu mají všichni. 😃 Každý krok, každý evoluční vývoj, každé ustrnutí má své důvody, které jsou pro danou situaci správné a nesou v sobě svoji pravdu. Takže nikde, nikdy nedošlo k žádnému selhání. Jen tomu občas nerozumíme, co měl/měli ti nahoře v plánu.

Nyní, s nástupem se ale vše mění… asi mně dáte za pravdu, že se staré formičky postupně rozbíjejí, ničí a už v nich neupečeme vůbec nic. Rozhodně ne dobře. Ať už doslovně, nebo v přeneseném slova smyslu v kontextu starých vzorců chování. A když k tomu připočtu modely chování dětí třetího tisíciletí, tak je jasné, že duplikace definitivně končí.

Můžeme se ji držet zuby, nehty, ale uvnitř víme, že je to nefunkční a neefektivní. Že nám to rozbíjí vztahy s našimi dětmi a je to brzdí v tvorbě, kterou potřebují pro jejich svět, o kterém my nejen že nemáme ani šajn, ale hlavně vůbec netušíme, co je čeká, až budeme studovat půdní mikroorganizmy zespodu a zvrchu pojedeme na zvláštní esenci věčného štěstí. To oni ponesou zodpovědnost za sebe, své děti a vnoučata… oni potřebují znát odpovědi na své otázky, protože jen to je bude činit zodpovědnými v situacích, které jim planeta Země přinese. Tak jako naše babičky neporadí s nastavením pračky přes wifi, my nejsme a nebudeme schopni radit našim dětem třeba s umělou inteligencí, která se může obrátit jednoho dne proti nim. Kdo ví… jsem v důvěře, ale také vím, že na to, aby měly koule se proti mnohému postavit, potřebují koule, o které je nyní my (milé matky a otcové) nemůžeme připravit. Jasňačka?!

Co tedy s tím… nepřipravit je o koule a přitom ukázat ty svoje? Nastavovat hranice, ale netvořit jim limity, protože nevíme, kam se svět posune? Ustát vlastní potřeby, ale dát prostor i těm jejich? Nezratit přitom reputaci, vlastní sebeúctu a respekt všech kolem? A ještě to má být zábava? Ta Elí se ale úplně pomátla… úplně vás slyším. 😂 Tak jo, čas na další skleničku….  jen si to sami zodpovědně hlídejte, ať z vás neudělám alkoholiky, ju? 😍

Takže, jdeme na malý nácvik:

Když přijde kolizní situace, potvrďte jen, že slyšíte a vnímáte. Pak si vytvořte bezpeční prostor na své procesování tím, že řeknete, že o tom potřebujete chvíli přemýšlet. Nechejte druhou bytost odejít, aby vám vytvořila soukromí pro váš proces. Bytost proto, že někdy je to miláček, někdy je to smrad a někdy i tvl, to není možný, že je naše dítě takový idiot… 😂😂😂 Jestli je tady někdo, komu nikdy myšlenky neujely tímto směrem, tak se ozvěte. Máte u mě dárek s medailí… 😃 Pak nechejte vaši mysl se bavit představami, jaká formička je zrovna zapojená. Čí je to formička? Kde se vzala? Proč ji milujete a co na ní nesnášíte? A teď ta zábavná část 👉 jak byste pomyslný korpus z této formičky nazdobili? Popusťe uzdu své fantazii… opravdu, i kdyby nahoře měly být nasypány kočičí granule. Feel free!!!!  Pojmenujte si ji podle vzorce chování, který je v situaci nejvíce patrný… pak pomalu pokládejte sami sobě otázky typu: vadilo by mě, kdyby tam nebyly ty granule? Ano, ne… Vadilo by mě, kdyby tam nebyla ta čokoládová poleva? Ano, ne…. a pomalinku pracujte se všemi ingrediencemi. Zůstanou ty, co chcete. A nakonec si řekněte: a vadilo by mě, kdyby byl ten korpus upečený v jiném tvaru? Pokud ne…. upečte nový v tom novém tvaru a dejte na něj jenom ty ingredience, které prošly filtrem. Vypadá to jinak, ale esence je stejná… V průběhu procesu můžete ingrediencím dávat názvy různých vlastností, kvalit, emocí, talentů (i umět rodiče vysí*at je talent), nechejte ať se to děje bez pragmatické kontroly, hrejte si. A jak uzavřeme kruh v kolizní situaci. Skrze tento kulinární proces si uvědomíme, na čem lpíme a na čem ne. Co je pro nás důležité, a co už byl vlastně jenom zvyk. Jak moc jsme ochotni dát tvůrčí svobodu sobě i našim dětem. Opravdu, nejen proto, že to někde někdo napsal… Pak přijďte za svoji bytostí (dítětem viz výše) a řekněte: „hele, už vím, co je pro mě důležité a kde jsem zbytečně lpěl/a na něčem, co už neplatí. A nyní potřebuji tvoji pozornost, abych to s tebou sdílel/a. A pak to vyslovte, předejte a otevřete tak dveře pro novou „spolupráci“. Pro nový vztah, na kterém pracují vědomě oba. Jen každý jinak… protože oni chtějí na těch věcech makat, jen to odmítají dělat jako duplikaci. 

Dává vám to trochu smysl, kam mířím, milé a milí? Jestli chceme mít laskavé vztahy k sobě i k našim dětem, je třeba přijmout, že letošním rokem dlouhé období duplikace končí. S příštím rokem vstoupí do našich životů prostor pro oddělení starého a nového. A my se budeme muset v budoucnu rozhodnout, který břeh je pro nás ten pravý, protože mosty mezi nimi se v průběhu příštího roku budou rozpadat, bortit až zmízí ke konci roku 2024 úplně….  zdánlivá radikalizace (nejen ve společenství) nemusí být nutně špatně. Ostatně ani nahnilé jablíčko mezi ostatními nenecháme a odstraníme jej nejpozději v okamžiku, kdy si toho všimneme… vše je o úhlu pohledu.

No, ty naše bytosti už vážně o naše kvasinky nestojí… takže hlavu vzhůru, špunty ještě výš a připijme si na to, ať to nové přináší krásné změny, lehkost a radost. A ať nás život s „našimi bytostmi“ baví i v tom vánočním čase. Protože mnohé už vůbec nemusí být tak, jak bejvávalo…. 😍

Těším se na sdílení vizualizací vašich formiček! 😃😍🥰

Eliška