Skvělý recept! 😇
Jedná se o „zítřejší“ chleba, jeho příprava je velmi jednoduchá, ale dlouhá. Pojmenovala jsem si ho „Le Mans“… 😀 Trvá to celé 24 hodin. Ale stojí to za to!
Takže potřebujeme:
400 g špaldové mouky
225 g žitné mouky
500 ml vody
15 g droždí
15 g soli
ŽÁDNÝ PŘIDANÝ CUKR! 😉
Postup:
Vodu zahřejeme na cca 30 stupňů, rozdrobíme do ní droždí a promícháme. Obě mouky, sůl a vodu s droždím uhněteme v míse pomocí kuchyňského robota. Mísu přikryjeme fólií a dáme do lednice. Necháme těsto 19 hodin kynout.
Poté vytáhneme z lednice, vyklopíme na pomoučený vál, vytvarujeme bochník a vložíme do moukou vysypané formy. Pozor, těsto je tekutější, tudíž je forma nutná! Necháme při pokojové teplotě 2 hodiny přikryté utěrkou kynout.
Troubu rozehřejeme na 250 stupňů a vložíme misku s vodou, abychom vytvořili páru. Chléb příčně po povrchu nakrojíme, aby nepopraskal a vložíme do trouby. Po 10 minutách teplotu stáhneme na 220 stupňů a pečeme dalších 50 minut. Poté na chleba zaklepeme. Pokud zní dutě, je hotový. 😇
Je možné přidat chia semínka, v množství 15 g. 😇😉👍
Těším se na sdílení výsledku! 😍😍😍